Home > Environment, Tiger blogfest, Tragedy > Sabah Coal Power Plant

Sabah Coal Power Plant

Think this picture pretty sum up the Sabah coal power plant story. So the new power plant will be flanked by a wildlife reserve and a marine park, brilliant idea by our dear government huh? Whatever happen to the newly built Bakun Dam in Sarawak? Huh?

This website has pretty much summed up why a coal power plant should not be built here, and they are running a campaign to stop this from happening, by downloading one of the pictures, print it out in a post card and mail it to our dear “People’s Prime Minister”, who said that Rejang Park, Sibu is not a place a Prime Minister should be at (even though it is located in 1Malaysia)… Anyway, now, I need a freaking colour printer already!

All are really well done pictures that full of message, start to love this kind of straightforward messages, another such cute direct way of presentation would be the AIDS awareness campaign that was organized by PT Foundation

Oh you need some motivation?

  1. Of all place, why choose a place where tiger resides, especially since we know how dirty coal power is. On top of that, just how much the runoff will kill the sea adjacent to it?
  2. You really trust the Environment Impact Assessment conducted in Malaysia? Head over to the poor people in Bukit Koman, Raub, and read about their cyanide mining story if you feel like reading more!
  3. Is there no alternative? Isn’t our dear Prime Minister shouting that he wants to build a nuclear power plant because he wants to lead Malaysia into a freaking green technology advanced country. So can’t we think about clean alternative energy, instead of destructing forest and biodiversity and yet producing huge amount of greenhouse gases plus dirtying the eastern tip of one of the most beautiful state of Malaysia? By the way, Uranium mining, highly sophisticated protection and transport, and nuclear waste disposal are totally NOT GREEN at all.

Just some points to get you motivated, if you want to debate about the “Nation first, environment later”, let’s just say, how much shall and did we sacrifice already?

Advertisements
  1. ikangelama
    May 22, 2010 at 4:53 pm

    5% of global biodiversity occurring in Borneo and we cannot deny the fact! Walaubagaimanapun, people of sabah mahu perubahan dan pembangunan yang mampu membawa negeri ini keluar dari kepompong kemiskinan. Is it so wrong untuk berubah dengan hanya mengorbankan sedikit? Keperluan elektrik di Sabah amat krikital. kalau anda tinggal di sandakan untuk beberapa hari, anda akan rasa amat marah kerana kerap berlaku putus bekalan elektrik. sebenarnya, the government of Sabah sudah puas berikhtiar untuk mencari the best alternative tenaga elektrik di sabah ini but failed. seems like banyak orang suka cakap kosong tentang green energy tetapi tidak tahu sebenarnya green technology itu sumbernya dari apa? so please if you have better idea, give the people of sabah good option of electrical energy that can last in a long time..

  2. ularkapak
    May 22, 2010 at 8:38 pm

    betul tu ikangelama…

  3. Bentoh
    May 23, 2010 at 2:08 am

    ikangelama: Baca lah link saya post… http://postcards2pm.blogspot.com/

    It’s really what sort of sacrifice we are going through… Kalau kita sanggup bayar beberapa juta untuk Bakun dam (elektrik dari Bakun dam diperkatakan akan dihubung ke Semenanjung melalui kabel laut), mengapa government tidak menghubungkan elektrik dari Bakun dam ke Sabah? Kalau ini adalah kerana isu logistik, mengapa government tidak membina power plant di kebun kebun oil palm? It’s political will when protecting our heritage…

  4. 2PM
    May 23, 2010 at 8:11 pm

    I don’t we should sacrifice our heritage for the sake of making way for building a coal plant to solve our power woes. I can’t see why the Govt can’t use Bakun Dam for the time being while looking for other solution…hmm

  5. Big Bang
    May 23, 2010 at 8:29 pm

    2PM :
    I don’t we should sacrifice our heritage for the sake of making way for building a coal plant to solve our power woes. I can’t see why the Govt can’t use Bakun Dam for the time being while looking for other solution…hmm

    I gotta agree. We can still use Bakun Dam temporarily while looking for other solutions..

  6. lidah
    May 24, 2010 at 8:53 am

    government decided not to deliver energy from bakun to Sabah due to slopes and hills that are difficult to connect the electricity supply lines through the forest and the cost of extension is very expensive. the cost reach billion ringgit..
    the implementation of coal is only temporary purpose, while waiting for a better alternative.

  7. aku bah
    May 24, 2010 at 3:15 pm

    Cantikknya gambar tu… Walaupun dibuat secara kasar saja, tp ia cukup jelas bhw kwsn tu dipenuhi oleh khazanah alam sekitar 🙂
    hhmmm, hairan.. dorang tak sedar ka tu aa???

  8. aku bah
    May 24, 2010 at 3:18 pm

    Dua2 pun penting bah.. warisan vs keperluan elektrik…
    Tapi, saya harap kerajaan akan memperjuangkan kedua-duanya sekali. Selamatkan khazanah alam dan dalam masa yg sama cari jalan agar masalah elektrik di sabah selesai sepenuhnya…
    Biar lambat, asalkan semua pihak puas hati.

  9. Lavender
    May 24, 2010 at 3:21 pm

    Saya sangat menyokong dan menghormati kerajaan selama ni. Sebab tu saya harap kerajaan akan mengkaji hal ni sebaik mungkin.. Sabahan mmg perlukan elektrik, tapi sabahan tak sanggup untuk mengorbankan khazanah alam yang selama ni menjadi kebanggaan sabah semata-mata utk menikmati tenaga elektrik yg sepenuhnya.
    Buatlah keputusan yg terpaik kerana hal ni, pasti akan mengundang rasa benci rakyat terhadap kerajaan jika tersilap pilih.

  10. KK
    May 24, 2010 at 3:24 pm

    Setuju dgn pendapat kamurang.
    Saya memilih untuk menjadi neutral dan hanya menyokong penuh kepada keputusan yang memberikan manfaat kepada semua pihak 🙂
    Good Luck, gov – buatlah pilihan yg terbaik.

  11. July 25, 2013 at 10:58 am

    Hello, i think that i saw you visited my weblog thus i
    came to “return the favor”.I am attempting to find things to enhance my site!
    I suppose its ok to use some of your ideas!!

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: